شناسایی و درمان مشکلات سانسوریا

سانسوریا چه گیاهی است ؟
سانسوریا یک گیاه بسیار مقاوم و زیبا با تنوعی بیش از 70 مدل در رنگ ها و اندازه های مختلف است. در دمای 10 الی 30 درجه میتواند زنده بماند و در کل شرایط نگهداری راحتی دارد ولی مشکلات سانسوریا چیست که در خانههای ما خراب میشود؟
عمده مشکلات گل سانسوریا از زرد شدن سانسوریا تا قهوه ای شدن برگ سانسوریا و توقف رشد سانسوریا مربوط به ریشه است که در ادامه تمام مشکلات سانسوریا با عکس مربوط به آن را باهم بررسی میکنیم و برای درمان مشکلات سانسوریا راه حل عملی ارائه میدهیم. به یاد داشته باشید سانسوریا به غبار پاشی حساس هست پس برگها رو خیس نکنید و حساسیت دیگهای که داره به سایز گلدون هست که باید سایز گلدون رو به نسبت ریشه انتخاب کنید.

اگر به گیاهان آپارتمانی علاقه دارید میتوانید سری مقالات مشکلات گیاهان آپارتمانی را مطالعه کنید.
در این مقاله چه می خوانیم؟
مشکلات گل سانسوریا روی برگ
1- زرد شدن سانسوریا

یکی از شایعترین مشکلات سانسوریا زرد شدن سانسوریا است. برگها ممکن است به علتهای مختلف مثل آبیاری زیاد یا کم، کمبود مواد مغذی، وجود آفات و… زرد شوند که در ادامه هر کدام را بررسی میکنیم.
1.1- تاثیر آبیاری زیاد در زرد شدن سانسوریا

سانسوریا یک گیاه ریزوم دار است و آب را درون خودش ذخیره میکند و زمانی که خاک خشک میشود از آن استفاده می کند اگر آبیاری زیاد باشد به مرور ریشه میپوسد و این عامل باعث زرد شدن سانسوریا میشود. اگر برگهای سانسوریای شما زرد شده و حالت نرم و آبکی دارد یعنی به علت آبیاری زیاد ریشه گیاه پوسیده است.
اگر میزان زرد شدن سانسوریا کم است دفعات آبیاری را کاهش دهید ولی اگر شدت زرد شدن زیاد است باید ریشه را درمان کنید که درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا را در بخش مربوط به ریشه توضیح دادیم.
مراقب باشید گیاه را خیلی کم آبیاری نکنید چون آبیاری کم نیز باعث زرد شدن برگ سانسوریا میشود 🙁
1.2- نقش آبیاری کم در زرد شدن سانسوریا

زمانی که آبیاری کم باشد برگها آب خود را از دست میدهند، عمل فتوسنتز به خوبی انجام نمیشود و در نهایت برگها زرد میشوند. اگر برگهای سانسوریای شما زرد و خشک شده اند به علت آبیاری کم است، برای درمان زرد شدن سانسوریا آبیاری را تنظیم کنید.
1.3- کمبود مواد مغذی و زرد شدن سانسوریا

یکی دیگر از دلایل زرد شدن سانسوریا نبود مواد مغذی است، در واقع نرسیدن عناصر مورد نیاز به گیاه باعث از بین رفتن رنگدانههای سبز و زرد شدن برگ سانسوریا شده است.
برای کوددهی، از برنامه زمان بندی مناسب با سانسوریا استفاده کنید. میتوانید برنامه کوددهی سانسوریا و سایر گیاهان آپارتمانی را از چک لیست ما دانلود کنید.
1.4- اهمیت وجود آفت در زرد شدن سانسوریا

برگهای سانسوریا به علت وجود آفت ممکن است زرد شود، آفات از شیرهی گیاه تغذیه میکنند و باعث زرد شدن سانسوریا و در نهایت از بین رفتن آنها میشوند.آفات رایج سانسوریا شامل موارد زیر است:
- کنه ی تار عنکبوتی
- کنه ی زرد شرقی
- شپشک آردآلود
برای درمان آفات ابتدا آفت را شناسایی کنید و از سم مخصوص برای درمان استفاده کنید. اگر نمیدانید گیاهتان درگیر چه آفتی است عکس آن را از طریق فرم مشاوره رایگان برای ما ارسال کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند و راهنماییهای لازم را انجام دهند.
1.5- نور کم و برگ زرد سانسوریا

سانسوریا به نور زیاد نیاز ندارد ولی به این معنی نیست که اصلا نور نمیخواهد اگر نور خیلی کم باشد گیاه نمیتواند به اندازه کافی کلروفیل درست کند و به مرور باعث زرد شدن سانسوریا میشوند.
بهترین مکان نگهداری سانسوریا فاصله 1.5 تا 2 متری از پنجره است.
1.6- نقش گلدان نامناسب در زرد شدن سانسوریا

ممکن است سانسوریای شما که تا دیروز رشد خوبی داشته و شرایط نور ، آبیاری و کوددهی خوبی داشته نیز برگ زرد کند. در این صورت احتمالا با رشد سانسوریا ریشهها در گلدان پر شدهاند و دسترسی به خاک و مواد غذایی محدود شده پس باید تعویض گلدان انجام دهید و سایز گلدان را نسبت به ریشه جدید انتخاب کنید.
- گاهی اوقات سایز گلدان خیلی بزرگ انتخاب میشود.
- یا خاک زهکش مناسب ندارد یعنی زمانی که گیاه را آبیاری میکنید آب اضافه یا خارج نمیشود و یا دیر خارج میشود.
- و یا گلدان زهکش مناسبی ندارد، سوراخهای ته گلدان برای خارج شدن آب اضافی است. گلدان باید حداقل 4-5 سوراخ داشته باشد.
همهی این موارد باعث پوسیدگی ریشه و زرد شدن سانسوریا میشود شما میتوانید طبق آموزش درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا در انتهای این مطلب گیاه را درمان کنید.
1.7- پیر شدن برگها آخرین دلیل زرد شدن سانسوریا
گاهی اوقات زرد شدن برگ های سانسوریا دلیل نگران کنندهای ندارد و طبیعی است به شرطی که یکی از برگهای قدیمی بعد از مدت طولانی زرد شود.
2- پژمرده شدن سانسوریا

پژمرده شدن سانسوریا معمولا بخاطر تشنگی کشیدن گیاه هستش ولی عوامل دیگری مثل تعویض خاک تاثیر دارند که به آنها اشاره میکنیم:
2.1- تعویض خاک غیر اصولی

اگر هنگام تعویض خاک نکات زیر را رعایت نکنید شاهد پژمرده شدن و بیحالی گیاه سانسوریا خواهید بود:
- کل ریشهی گیاه را لخت نکنید.
- تعویض خاک را حتما در محیط نگهداری گیاه انجام دهید و هرگز گیاهان داخل منزل را برای تعویض خاک به بیرون منزل انتقال ندهید.
- کمی از خاک سطح گلدان و کمی از ته گلدان را سبک کنید.
- بعد از تعویض خاک اگر گیاه بیماری قارچی یا باکتریای ندارد و از خاک استریل استفاده میکنید آبیاری اول را با آمینواسید یا ضد شوک انجام دهید.
- اگر ریشه گیاه درگیر بیماری قارچی یا باکتریایی شده یا از استریل بودن خاک مطمئن نیستید آبیاری اول را با قارچکش یا باکتریکش انجام دهید و برای جلوگیری از تنش در گیاه آمینواسید را روی برگ ها اسپری کنید.
2.2- گرما

اگر دمای محیط خیلی گرم باشد برگهای سانسوریا آب خود را از دست میدهند و باعث پژمرده شدن سانسوریا میشود برای درمان فواصل آبیاری را با دمای محیط تنظیم کنید و در صورت لزوم گیاه را با گلدان در تشت آب قرار دهید و بعد از 8-12 ساعت از داخل آب خارج کنید تا آب از دست رفته در برگها به آن برگردد.
2.3- عدم گردش هوای محیط

یکی از عواملی که باعث ایجاد مشکلات سانسوریا میشود عدم گردش هوا است که علاوه بر پژمرده شدن، باعث قارچی شدن و پوسیدگی ریشه سانسوریا میشود. برای جلوگیری از این مشکلات حتما گردش هوای مناسبی در محیط ایجاد کنید.
2.4- آبیاری نامنظم

آبیاری نامنظم باعث بروز مشکلات گل سانسوریا میشود به این شکل که اگر زود به گیاه آب بدهیم ریشه های سانسوریا میپوسد و نمیتواند عمل آبرسانی را به درستی انجام دهد و اگر دیر به گیاه آب بدهیم سانسوریا تشنگی میکشد و هر دوی این موارد باعث پژمردگی سانسوریا میشود. پس حتما آبیاری را با توجه به نوع خاک، دمای محیط و حجم ریشه تنظیم کنید.
2.5- تشنگی

- اگر حجم آبی که به گیاه میدهید کم باشد
- یا اگر دیر به دیر به گیاه آب بدهید
- یا اگر گیاه در اثر زهکش نامناسب خاک یا گلدان پوسیده باشد ریشه گیاه نمی تواند آب را جذب کند و تشنگی میکشد که در اینصورت حتما باید از خاکهای بازهکش بالا و گلدانهای با سایز و شکل مناسب و با سوراخهای زهکش متعدد استفاده کنید.
2.6- شوری خاک

پژمردگی سانسوریا همچنین میتواند از شوری خاک هم باشد، در مواقعی که خاک گیاه شوری بالایی دارد، ریشه گیاه توان جذب آب را ندارد و همین عامل باعث تشنگی و در نتیجه پژمردگی سانسوریا میشود، پس حتما از خاکهای حرفهای برای گیاهانتون استفاده کنید وترجیحا آبیاری رو با آب تصفیه انجام بدید تا خاک گیاهتون شور نشه.
3- خم شدن و افتادن برگ های سانسوریا

احتمالا بارها دیدید که برگهای سفت و استوار سانسوریا به سمت پایین خم میشوند و ظاهر زیبای خود را از دست میدهند. افتادن برگ سانسوریا دلایل متفاوتی دارد از آبیاری غلط تا شوک جابهجایی، که در ادامه هرکدام را بررسی میکنیم. دقت داشته باشید اگر خم شدن برگ های سانسوریا خیلی زیاد است آن را تکثیر کنید ولی اگر کم است در طول درمان با یک نخ یا روبان آن را ببندید.
3.1- تاثیر تنش آبیاری، در افتادن برگ های سانسوریا

برگ های سانسوریا آب را در خودش ذخیره میکند و وجود آب باعث محکم شدن و استوار بودنش است. حالا اگر میزان آب برگها کم شود نمیتوانند استوار بمانند پس به سمت پایین میافتند و شاهد خم شدن برگ های سانسوریا خواهیم بود. با توجه به سایز گلدان و مقدار آبیاری میتوان گفت آبیاری زیاد باعث افتادن برگ سانسوریا شده یا آبیاری کم این مشکل را ایجاد کرده.
- اگر سایز گلدان نسبت به سایز ریشه و غلافها کوچک باشد آبیاری کم باعث افتادن برگ های سانسوریا شده ولی اگر سایز گلدان بزرگ باشد به علت اینکه ریشه نمیتواند خاک گلدان را خشک کند پوسیده میشود و آب لازم به برگها نمیرسد پس آبیاری بیش از حد باعث افتادن برگ سانسوریا به سمت پایین میشود.
- اگر به گیاه میزان کمی آب بدهیم نیز مقدار آب وارد شده در برگها کم است در نتیجه برگها ایستایی کافی ندارند و به سمت پایین آویزون میشوند.
زمانی که آبیاری گیاه کم باشد ریشه گیاه پوک میشود وقتی ریشه را از خاک در میآوریم ریشه رنگ سفید دارد و ظاهراً سالم است ولی زمانی که به ریشه دست بزنیم متوجه میشویم ریشه پوک است یعنی به گیاه کم آب داده شده.
بهترین زمان آبیاری سانسوریا زمانی است که یک سوم خاک خشک شده باشد. اگر گیاه تشنگی کشیده از روش تشت آب استفاده کنید و اگر ریشه پوسیده درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا را با توجه به آموزش انتهای مطلب انجام دهید.
3.2- مشکلات سیستم ریشه یکی از دلایل افتادن برگ سانسوریا

همان طور که اشاره کردیم زمانی که ریشهها پوسیده باشند نمیتوانند عمل آب رسانی را به برگها انجام بدهند و باعث افتادن برگ های سانسوریا میشوند.
زهکش نامناسب خاک و گلدان نیز باعث باقی ماندن آب به مدت طولانی در خاک میشود که درنهایت با پوسیدگی ریشه و افتادن برگها همراه است.
برای درمان پوسیدگی ریشه در ادامه توضیحاتی خواهیم داد. اگر خاک زهکشی مناسبی ندارد از خاکی مناسب استفاده کنید. مثلا شما میتوانید خاک مخصوص گلهای آپارتمانی اکسیرگل را با ماسه ترکیب کنید و خاک با بهترین زهکشی را در اختیار سانسوریا قرار بدهید. حتما از سوراخ بودن سوراخ های ته گلدان اطمینان حاصل کنید.
3.3- رابطهی کمبود نور و خم شدن برگ های سانسوریا

نور باید وجود داشته باشد تا گیاه فتوسنتز و رشد کند. سانسوریا نیاز به نور دارد ولی نیاز به آفتاب مستقیم ندارد اگر رنگدانه برگها روشنتر باشد نیاز به نور بیشتر میشود مانند سانسوریهای ابلق، ولی هر چقدر رنگدانهها تیرهتر باشد نیاز به نور کمتر خواهد بود. در کل برگها به سمت نور حرکت میکنند و اگر نور کم باشند برگها بد شکل شده و خم شدن برگ های سانسوریا را شاهد خواهیم بود.
یکی از نشانههای کمبود نور این است که رنگ برگهای گیاه کمرنگ میشود درواقع گیاه رنگدانههای کمی تولید کرده. بهترین محل قرار گیری گل برای جلوگیری از بروز مکشلات سانسوریا 1.5 تا 2 متری پنجره است.
3.4- شوک جابهجایی و تنش دمایی علت افتادن برگ سانسوریا

یکی دیگر از دلایل افتادن برگ سانسوریا شوک دمایی و شوک جابهجایی است. این شوک در زمان تغییر فصل، اسباب کشی و یا تعویض خاک و گلدان به گیاه وارد میشود و منجر به افتادن و خم شدن برگ ها میشود.
و در کل که اگر دما بیش از ۳۰ درجه باشد آب برگ ها تبخیر میشوند و رطوبت خاک نیز زودتر خشک میشود و اگر زیر ۱۲ برسد گیاه آسیب میبیند یا ممکن است رشد خود را متوقف کند و آب موجود دربرگها یخ بزند و باعث افتادن برگ های سانسوریا بشود.
- در کل سعی کنید دما را متعادل نگهدارید
- در فصل زمستان سانسوریا را از پنجره و در تابستان از وسایل سرمایشی دور کنید
- همچنین میتوانید برای رفع تنش ایجاد شده در گیاه از آمینو اسید یا ضد تنش استفاده کنید.
3.5- نقش کمبود مواد غذایی در افتادن برگ های سانسوریا

برگ ها برای استوار ماندن و رشد علاوه بر آب به کود و مواد غذایی نیاز دارند، اگر شرایط نور، آب و دما را برای سانسوریا فراهم کردید ولی همچنان شاهد خم شدن برگ های سانسوریا هستید حتما از کود مناسب استفاده کنید.
3.6- نور مستقیم و خم شدن برگ های سانسوریا

اگر نور مستقیم به گیاه بزند با از دست دادن آب برگ ها به گیاه آسیب میرسد و در نتیجه برگ ها به سمت پایین خم میشوند. همان طور که اشاره کردیم بهترین محل نگهداری سانسوریا فاصلهی 1.5-2 متری پنجره است.
4- علت نرم شدن برگ سانسوریا

اصلی ترین علت نرم شدن برگ سانسوریا تجمع آب در گلدان و یا آبیاری زیاد است که در ادامه توضیحات بیشتری خواهیم داد. در کل برگ سانسوریا باید سفت و محکم باشد اگر برگ را فشار دادید و حالت نرم و ژلهای داشت یعنی مشکلی در ریشه گیاه جود دارد.
4.1- آبیاری زیاد مهمترین علت نرم شدن برگ سانسوریا

در واقع آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه و در نهایت باعث خمیری، لزج و نرم شدن برگ سانسوریا و بروز بیماری میشود. حتماً باید قسمتهای آسیب دیده در ریشه جدا شوند نباید فقط غلافهای آسیب دیده را جدا کرد اگر ریشه را درمان نکنید مانند یک سیب خراب داخل یک جعبه، به مرور تمام سیبها را خراب میکند.
4.2- آیا زهکش نامناسب علت نرم شدن برگ سانسوریا است؟

اگر خاک زهکش مناسب نداشته باشد و یا سوراخ های ته گلدان کم باشد باعث میشود آب مدت زمان زیادی در گلدان باشد که باعث پوسیدگی ریشه و درنهایت زهکشی نامناسب علت نرم شدن برگ سانسوریا است. در کل سانسوریا آب را درون ریزوم خود ذخیره میکند و دوست ندارد اطراف ریشه هایش همیشه خیس باشد.
اگر به علت زهکش نامناسب ریشههای گیاهتان پوسیده حتما طبق آموزش انتهای مطلب درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا را انجام دهید.
4.3- بیماری باکتریایی می تواند علت نرم شدن برگ سانسوریا باشد

اگر سانسوریا درگیر بیماری باکتریایی بشود، برگها در ابتدا به صورت لکه های قهوه ای آبکی نمایان میشود و در نهایت شاهد از بین رفتن برگها خواهید بود:(
- در چنین مواقع برگ له شده رو جدا کنید.
- از باکتری کش استفاده کنید.
- به هیچ عنوان غبارپاشی نکنید.
- برا ی گیاهتون تهویه دائمی ایجاد کنید.
- تا جای ممکن نور با کیفیت و دراز مدت فراهم کنید.
- بعد از درمان مشکلات سانسوریا از گلدان با سایز مناسب استفاده کنید.
- و حتما از یک بستر مناسب با زهکش بالا، شوری پایین،مغذی و عاری از آلودگی استفاده کنید.
5- قهوهای شدن برگ سانسوریا

اگر به تازگی متوجه قهوه ای شدن برگ سانسوریا خود شدید و به دنبال دلیل و راه حل هستید باید بهتون بگم قهوه ای شدن برگ سانسوریا اکثراً به علت بیماری قارچی ایجاد میشن. آفات، کود زیاد، کمبود رطوبت، سرما، نور شدید کلر آب در هنگام آبیاری، آبیاری زیاد و آبیاری کم هم میتونه باعث قهوه ای شدن برگ ها بشه که در ادامه تمام دلایل را بررسی میکنیم.
5.1- آبیاری زیاد باعث قهوه ای شدن برگ سانسوریا می شود

اگر آبیاری سانسوریا زیاد باشد ریشه ها به مرور میپوسند و آب به نوک برگها نمیرسد درنتیجه شاهد قهوه ای شدن نوک برگ سانسوریا خواهیم بود، یا اینکه ریشه گیاهتون در اثر زهکش نامناسب خاک یا گلدون پوسیده و ریشه گیاه نمی تونه آب رو جذب کنه و تشنگی میکشه.
برای درمان باید حتماً ریشههای گیاه را چک کنیم و طبق آموزش درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا در انتهای مطلب درمان ریشه را انجام دهیم، از خاکهای با زهکش بالا و گلدان های با سایز و شکل مناسب و با سوراخ های زهکش متعدد استفاده کنید.
5.2- آبیاری کم هم می تواند دلیل قهوه ای شدن برگ سانسوریا باشد

اگر به سانسوریا کم آب بدید با اینکه ریشهها نمیپوسند ولی اصلا آبی در خاک وجود ندارد که ریشه اون رو به برگ برسونه و برگ ها سانسوریا قهوه ای میشه. همون طور که اشاره کردیم قهوه ای شدن نوک برگ سانسوریا معمولا بخاطر تشنگیه گیاه هستش:
- آبیاری زیاد به گیاه باعث پوسیدگی ریشه و تشنگی میشه
- اگر حجم آب در هنگام آبیاری کم باشه گیاه تشنه میشه
- اگر دیر به دیر به گیاه آب میدید باز هم گیاه تشنگی میکشه
- شوری خاک هم میتونه باعث تشنگی گیاه بشه چون: در مواقعی که خاک گیاه شوری بالایی داره، ریشه گیاه توان جذب آب رو نداره و همین عامل باعث تشنگی و در نتیجه قهوه ای شدن نوک برگ سانسوریا میشه
پس حتما از خاکهای حرفهای برای گیاهانتون استفاده کنید و ترجیحا آبیاری رو با آب تصفیه انجام بدید تا خاک گیاهتون شور نشه.
5.3- نور تاثیر مستقیم در قهوه ای شدن برگ سانسوریا دارد

سانسوریا گیاهی است که در نور غیرمستقیم بهترین رشد را دارد و اگر نور شدید و مستقیم به برگهای سانسوریا بتابد و دما بالا برود باعث میشود برگها آب خود را به سرعت از دست داده و قهوهای شده و حالت سوختگی پیدا کنند.
برای درمان، گیاه را از آفتاب مستقیم دور کنید و سعی کنید در محلی که نور غیرمستقیم و دور از لوازم گرمایشی قرار دهید قسمت سوخته برگ را جدا کنید و بقیه قسمت سالم برگ را قلمه بزنید و تکثیر کنید.
5.4- وجود آفات باعث قهوه ای شدن برگ سانسوریا می شود

اگر برای شما سوال شده که آفات چطور میتوانند برگ سانسوریا را قهوه ای کنند باید بگویم:
- زمانی که آفات به سانسوریا حمله میکنند از شیره گیاه تغذیه میکنند و باعث قهوه ای شدن برگ سانسوریا میشوند.
- همچنین آفات باعث ایجاد عسلک روی برگهای سانسوریا میشوند که این عسلکها باعث قارچی شدن گیاه میشود.
- آفات اگر از یک گیاه بیمار تغذیه کنند و سپس به یک گیاه سالم حمله کنند بیماری های گیاه قبلی را با خود انتقال میدهند.
برای درمان آفات ابتدا آفت را شناسایی کنید و سپس از سم مخصوص آن آفت استفاده کنید. اگر تشخیص آفت برای شما سخت است تصویر گیاه را برای ما ارسال کنید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.
5.5- بیماری قارچی شایع ترین علت قهوه ای شدن برگ سانسوریا است

اگر لکه های قهوه ای به وجود آمده حالت آبکی ندارند و خشک هستند به احتمال بالا لکه قارچی هست که برای درمان باید از قارچکش مناسب استفاده کنید. قارچ به علت رطوبت بالا، غبارپاشی، عدم گردش هوای مناسب و انتقال از سایر گیاهان آلوده به وجود میآید.
5.6- بیماری باکتریایی دلیل دیگر قهوه ای شدن برگ سانسوریا است

اگر لکه قهوهای حالت آبکی مانند داشته باشد این لکهها باکتریایی هستنند که باید حتما از روی گیاه حذف شود. اگر بیشتر غلاف درگیر باشد کل غلاف را قطع میکنیم و از سم مخصوص باکتری استفاده میکنیم. اگر لکه ها در حاشیه برگ باشد قسمت قهوهای را جدا میکنیم. لکه دار شدن آبکی با حاله زرد در حاشیه عموم برگ های گیاهان، بخصوص اگه همراه با توقف رشد گیاه باشد میتواند نشان دهنده بیماری باشد.
بیماری های باکتریایی رایج ترین نوع بیماری دربین گیاهان آپارتمانی هستند، در چنین مواقعی برگ رو جدا کنید ، اگه روی گیاه آب اسپر ی می کنید، غبارپاشی رو متوقف کنید و به یاد داشته باشید سانسوریا از غبار پاشی برگ خوشش نمیآید، تهویه محیط رو بالا ببرید و نور بهتری برای گیاه فراهم کنید ، همچنین از خاک هایی مانند خاک اکسیرگل استفاده کنید که عاری از آلودگی باشد .
5.7- کوددهی بیش از حد هم منجر به قهوه ای شدن برگ سانسوریا می شود

سانسوریا مانند تمام گیاهان آپارتمانی باید اصولی کوددهی شود و نباید بیش از حد کود داده شود زیرا باعث آسیب به گیاه و سوختن برگها میشود. اگر کوددهی زیاد باعث قهوهای شدن برگ سانسوریا شده چند مرحله آبیاری را با آب خالی انجام دهید تا کود اضافه از خاک شسته شود.
اگر برگهای قدیمی قهوه ای شوند می تواند به علت کمبود عنصر پتاسیم باشد که معمولا با استفاده از کودهای پتاسیم بالا مثل ۳۶- ۱۲-۱۲ مشکل حل میشود، اما گاهی اوقات این اتفاق می تواند نشان دهنده شوری سدیمی خاک باشد که در چنین مواقع باید تعویض خاک انجام بدهیم و از یک خاک حرفهای استفاده کنیم.
برای پیشگیری از کوددهی بیش از حد از برنامهی مناسب کوددهی استفاده کنید، ما فایلی برای شما آماده کردیم که میتوانید به راحتی و رایگان از آن استفاده کنید.
5.8- کمبود رطوبت دلیل دیگر قهوه ای شدن برگ سانسوریا است

کمبود رطوبت باعث قهوه ای شدن برگ سانسوریا میشه ولی برای تامین رطوبت برای سانسوریا نکات زیر را رعایت کنید:
- هرگز بر روی برگ سانسوریا غبارپاشی نکنید زیرا غبارپاشی سانسوریا یکی از عوامل قهوهای شدن برگهای سانسوریا است.
- رطوبت بالا بدون گردش هوا نیز باعث قارچی شدن سانسوریا میشود.
- به هیچ عنوان هنگام آبیاری اجازه ندهید آب وارد غلافها بشود زیرا باعث ایجاد پوسیدگی میشود.
5.9- سرما می تواند برگ سانسوریا را قهوه ای کند

سرمای هوا باعث میشود آب موجود در برگها یخ بزند و به رنگ قهوهای دربیاید. همچنین سرمای ناگهانی باعث شوک دمایی در گیاه میشود که به صورت لکههای زرد یا قهوهای نمایان میشود.
برای درمان، گیاه را از لوازم سرمایشی و یا باد سرد دور کنید قسمت آسیب دیده را برش بزنید و از برگ سالم میتوانید تکثیر کنید. همچنین برای رفع شوک دمایی میتوانید از آمینو اسید استفاده کنید.
5.10- کلر آب در قهوه ای شدن برگ سانسوریا موثر است

اگر هیچ کدام از موادی که تا الان گفته شد باعث قهوهای شدن سانسوریای شما نشده احتمالا از آب با کلر بالا که مستقیم از شیر آب خارج میشود استفاده میکنید. برخی گیاهان مانند سانسوریا به کلر آب حساس هستند و با قهوهای شدن برگها واکنش نشان میدهند.
درواقع کلر آب باعث از بین بردن باکتریهای مفید داخل خاک میشود و به علت اینکه حالت سمی برای گیاهان دارد باعث ایجاد لکههای قهوهای میشود. برای جلوگیری از آسیب کلر به سانسوریا و سایر گیاهان آپارتمانی میتوانید از راههای زیر کمک بگیرید:
- آب را از 24 ساعت قبل داخل ظرفی با درب باز بریزید و اجازه دهید هم کلر آب خارج شود، هم آب همدمای محیط شود.
- از محصول واترفرش استفاده کنید.
- آب تصفیه شده نیز برای آبیاری مناسب است ولی دقت داشته باشید تمام عناصر موجود در آب از بین میرود پس باید از کود کامل استفاده کنید که تمام عناصر مورد نیاز گیاه را داشته باشد تا گیاه درگیر کمبود مواد مغذی نشود.
- از آب معدنی برای آبیاری استفاده کنید.
6- سیاه شدن برگ سانسوریا

مهمترین علت سیاه شدن برگ های سانسوریا سرمای هوا است که بیشتر در زمستان اتفاق میافتد.
6.1- سرمای زیاد مهمترین علت سیاه شدن برگ سانسوریا است

اکثرا در فصل زمستان به علت سرمای زیاد سیاه شدن برگ سانسوریا را شاهد هستیم، درواقع اگر سرما بیش از حد باشد کل غلاف یخ میزند و سیاه میشود این مشکل بیشتر به علت جابجایی نامناسب گل در فصل زمستان و سرما رسیدن به گل ایجاد میشود و زمانی که سرما به گل میرسد یک دفعه برگ سیاه نمیشود بلکه بعد از یک هفته تا ۱۰ روز علائم روی برگها نمایان میشود.
گاهی در فصل زمستان سانسوریایی که نزدیک پنجره است با سرمایی که از پنجره وارد میشود برگ یخ میزند و سیاه میشود. هنگام خرید تمام گیاهان در فصل زمستان حتما گیاه را روزنامه پیچ کنید و از سرما زدگی گیاه پیشگیری کنید.
7- بدشکل و نازک شدن برگ سانسوریا

کوچک شدن برگ این گیاه دلایل متعددی دارد مانند: شوری خاک، نوسان دما و… که در کل اگر شرایط محیطی سانسوریا مساعد نباشد، شاهد نازک شدن برگ سانسوریا خواهیم بود که در ادامه هرکدام را بررسی میکنیم.
7.1- نور نامناسب می تواند علت نازک شدن برگ سانسوریا باشد

نور زیاد باعث افزایش تبخیر آب میشود و همچنین فتوسنتز گیاه را مختل میکند که حاصل آن نازک شدن برگ سانسوریا است. و همینطور نور کم نیز علت نازک شدن برگ های سانسوریا میشود. گیاه را در فاصلهی 1.5 -2 متری پنجره قرار بدهید.
7.2- دمای نامناسب دلیل دیگر بدشکل و نازک شدن برگ سانسوریا است

اگر دما بیشتر از 30 درجه افزایش پیدا کند آب موجود در برگ ها تبخیر شده و برگها نازک میشوند و اگر دما به زیر 12 درجه برسد آب درون برگهای سانسوریا یخ میزند و در نهایت علاوه بر نازک شدن، ممکن است برگ ها قهوه ای و سیاه شوند. دمای ایدهآل سانسوریا 15-23 درجه است.
برای درمان یک دما سنج کنار سانسوریا قرار دهید، برای پایین آوردن دما از دستگاه بخور سرد و بالا بردن دما از بخور گرم استفاده کنید.
7.3- خاک نامناسب به مرور باعث نازک شدن برگ سانسوریا می شود

اگر خاک زهکشی کم داشته باشد و یا بیش از 2 سال از تعویض آن گذشته باشد و یا شوری خاک بالایی داشته باشد باعث نازک شدن برگ سانسوریا میشود.
بهترین خاک برای سانسوریا خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی اکسیرگل است که برای تمامی گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد و برای استفاده سانسوریا و زاموفیلیا ترکیب 1 به 1 خاک و ماسه 2 بار شسته شده مورد استفاده قرار میگیرد.
7.4- آبیاری کم در نازک شدن برگ سانسوریا موثر است

زمانی که به سانسوریا آب کمی بدهیم گیاه شروع میکند از ذخایر خودش استفاده کند که در نتیجه باعث نازک شدن برگ سانسوریا میشوند. برای درمان آبیاری را تنظیم کنید.
در کل برای جلوگیری از نازک شدن برگ سانسوریا، برا ی گیاهتون از خاک حرفهای استفاده کنید تا آب و عناصر به درستی جذب گیاه شوند، از آب تصفیه یا بدون کلر برای آبیاری گیاهانتون استفاده کنید، اجازه ندهید محیط گرم و سرد شود، سعی کنید دمای ثابتی برای محیطتون فراهم کنید و تا جای امکان با استفاده از دستگاه بوخور، ایجاد جزیره و … رطوبت محیط رو بالا ببرید، استفاده از کودهای نیتروژنه مثل عصاره جلبک به افزایش سایز برگ گیاه کمک میکنه، قطعا با رعایت این نکات، شاهد درشت شدن برگ این گیاه خواهید بود.
8- پیچیدگی، مارپیچ شدن و لول شدن برگ سانسوریا

پیچیدگی و لوله شدن گل سانسوریا دلایل مختلفی دارد مثل: نوسان دما، کمبود کلسیم و… که هر کدام را جداگانه بررسی میکنیم.
8.1- تاثیر آبیاری نادرست در پیچیدگی، مارپیچ شدن و لول شدن برگ سانسوریا

اگر سانسوریا بیش از حد آبیاری شود ریشه ها از بین میرند و نمیتوانند آب مورد نیاز گیاه را به برگ ها برسانند و به مرور برگها لوله ای یا پیچیده میشوند. در آبیاری زیاد وقتی ریشه گیاه را از خاک در میآوریم علاوه بر اینکه پوک شده رنگ تیره بوی بد و گندیده دارد و ریزوم نیز حالت نرم گرفته است.
و اگر آب خیلی کمی به گیاه بدهیم آب در اطراف ریشه وجود ندارد که گیاه بتواند به برگهای خود برساند و در نتیجه شاهد لوله شدن سانسوریا خواهیم بود. برای درمان آبیاری را تنظیم کنید و هر زمان که یک سوم خاک خشک شد گیاه را آبیاری کنید در این حالت حدود 2 هفته تا 2 ماه بسته به شرایط گیاه طول میکشد تا گیاه به حالت اول برگردد.
8.2- تاثیر خاک نامناسب در پیچیدگی، مارپیچ شدن و لوله شدن سانسوریا

دو عامل مهم درخاک گیاهان که باید درست انتخاب شود PH خاک و زهکشی است که درصورت انتخاب غلط باعث پیچیدن برگ سنسوریا میشود.
- اگر خاک PH مناسب نداشته باشد اجازه جذب برخی مواد مغذی را به گیاه نمیدهد و در نهایت میتواند علت پیچیدگی برگ سانسوریا باشد.
- اگر زهکشی خاک کم باشد: آب مدت زمان بیشتری در کنار ریشه میماند، ریشهها میپوسند، آب رسانی به خوبی انجام نمیشود و در نهایت باعث پیچ خوردگی سانسوریا میشود.
8.3- گرمای زیاد و دمای نامناسب علت پیچیدگی، مارپیچ شدن و لوله شدن گل سانسوریا است

در هوای گرم گیاه تلاش میکند سطح تبخیر آب را در برگها کاهش دهد به همین منظور برگ های خود را جمع میکند و از طرفی چون آب زیادی از دست میدهد برگ ها لوله میشوند.
برای درمان میتوانید گیاه را در دمای متعادل بین 15 تا 23 درجه و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید دمای محیط رو کنترل کنید و اجازه ندید هوای محیطتون گرم و سرد بشه البته در نظر داشته باشید در این شرایط ممکن است دیگر برگ ها به حالت اولیه برنگردند که در این شرایط میتوانید برگهای آسیب دیده را جدا کنید تا گیاه هرچه زودتر برگ جدید تولید کند.
8.4- آسیب دیدن ریشههای مویی باعث لوله شدن، مارپیچ شدن و پیچ خوردگی سانسوریا می شود

ریشه های مویی گیاه وضیفهی جذب آب را برعهده دارند و اگربه هر دلیلی مثلا در هنگام تعویض گلدان،آبیاری زیاد یا خاک سنگین و نامناسب آسیب ببینند آب به برگها نمیرسد پس آسیب دیدن ریشه های مویی میتواند علت پیچیدن سانسوریا باشد.
8.5- کوددهی غلط می تواند علت پیچیدن سانسوریا و لول شدن برگ ها باشد

اگر کوددهی بیش از حد انجام شود به ریشههای گیاه آسیب میزند و باعث لول شدن برگ سانسوریا میشود و اگر کوددهی کم انجام شود و عناصر مورد نیاز گیاه دراختیارش قرار نگیرد این عامل نیز باعث لوله شدن سانسوریا میشود. حتما کود کلسیم رو ۳ ماه یکبار به سانسوریا بدید.
برای کوددهی درست و اصولی به شما پیشنهاد میکنیم چک لیست کوددهی مارا رایگان دانلود کنید و برای کوددهی تمام گلهای خود از آن استفاده کنید.
8.6- نور کم علت پیچیده شدن برگ سانسوریا است

همانطور که قبلا اشاره کردیم بهترین نور برای سانسوریا نور غیر مستقیم با فاصلهی 1.5 تا 2 متری پنجره است که اگر نور بسیار کمی در محیط باشد عملکرد فتوسنتز گیاه کاهش پیدا میکند و ممکن است ظاهر برگ ها تغییر کند.
9-ترک خوردن برگ سانسوریا

دلایل مختلفی باعث ترک خوردن برگ سانسوریا میشود که در ادامه هرکدام را بررسی میکنیم ولی برای پیشگیری از ترک خوردن برگ و بالا بردن رطوبت محیط میتوانید از دستگاه بخور سرد استفاده کنید و یا برای گل جزیره درست کنید.
9.1- آسیب فیزیکی یکی از دلایل ترک خوردن برگ سانسوریا است

گاهی اوقات هنگام جابهجایی گیاه، ظربه ای به برگها ممکن است وارد شود که منجر به ترک خوردن برگ سانسوریا شود.
9.2- ازوت بالا نیز می تواند علت ترک خوردن برگ سانسوریا باشد

نیتروژن وضیفهی تولید کلروفیل را برعهده دارد و به فتوسنتز کمک میکند حالا اگر ما مقدار بیش از حد مورد نیاز گیاه کود ازوت بالا استفاده کنیم باعث رشد علفی و ترک خوردن برگ سانسوریا میشود.
برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات به علت کوددهی غلط از یک برنامهی زمان بندی تخصصی استفاده کنید.
9.3- کمبود کلسیم دلیل دیگر ترک خوردن برگ سانسوریا است

کلسیم در گیاهان وضیفهی ساخت دیواره و غشای سلولی را برعهده دارند. کمبود کلسیم میتواند علت ترک خوردن برگ سانسوریا باشد.
9.4- رطوبت کم بر ترک خوردن برگ سانسوریا تاثیر مستقیم دارد

کمبود آب، هوای گرم و خشک منجر به کم آبی برگها همراه با شکاف میشود که در واقع گیاه انقدر خشکی میکشد رطوبت خود را از دست میدهد که باعث ترک خوردن برگ سانسوریا میشود.
اگر بسیار کم به گیاه آب میدهید و یا در منطقه خشک و گرم گیاه را نگهداری میکنید ممکن است علت ترک خوردن برگ سانسوریا کمبود رطوبت باشد.برای تامین رطوبت میتوانید از دستگاه بخور سرد و یا جزیره استفاده کنید.
9.5- نور مستقیم می تواند علت ترک خوردن برگ سانسوریا باشد

نور مستقیم و شدید باعث تبخیر آب برگها و ترک خوردن برگ سانسوریا می شود. باز هم میگویم اگر بسیار کم به گیاه آب میدهید و یا در منطقه خشک و گرم گیاه را نگهداری میکنید ممکن است علت ترک خوردن برگ سانسوریا کمبود رطوبت باشد. باید درنظر داشته باشید سانسوریا به نور غیرمستقیم نیاز دارد. گیاه را در فاصلهی 1.5 – 2 متری پنجری قرار دهید.
10- کمرنگ شدن ابلقیت

10.1- کمبود نور

دلیل اصلی این اتفاق کمبود نور هستش برای گیاه نور با کیفیت و دراز مدت فراهم کنید، اگه این نور رو ندارید از لامپهای مخصوص رشد گیاه استفاده کنید تا نیاز نوری گیاهتون به درستی تامین بشود.
10.2- کوددهی غلط

در مواقعی دلیل این اتفاق میتواند استفاده بیش از اندازه از کودهای نیتروژنه و آهن باشد، برای سانسوریا از کودهای نیتروژن بالا نظیر ۲۰-۲۰-۲۰ استفاده نکنید و ازکودهای نیتروژن دار نظیر عصاره جلبک کمتر استفاده کنید.
برای دریافت رایگان برنامهی کوددهی سانسوریا اینجا کلیک کنید.
10.3- شرایط محیطی نامناسب

سبز شدن برگ گیاهان رنگی و ابلق ممکن است از دمای نامناسب و پی اچ نامناسب خاک هم باشد که در این صورت با کنترل دما و استفاده از خاکهای حرفهای مشکل حل میشود.
11- ادم

ادم در سانسوریا یه اتفاق رایج هست و جزء بیماریهای عفونی نظیر مشکلات قارچی، ویروسی و باکتریایی به حساب نمیآید. در این مواقع نقاط نکروزهای که ایجاد میشود حاصل نوعی ترکیدگی بافتهای سلولی گیاه هست که در اثر انباشته شدن آب اتفاق میافتد، در مواقعی که آب بیش از اندازه به گیاه وارد شود و روزنههای گیاه بسته باشد و یا به هر علتی برگ قابلیت تبخیر آب رو از طریق روزنهها نداشته باشد، آب در برگ گیاه انباشته میشود و در نهایت با فشاری که به سلولها در اثر تورم حاصل از انباشت آب وارد میشه، اِدِم اتفاق میافتد. برای جلوگیری از این اتفاق:

- گیاه رو در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندید.
- به هیچ عنوان غبارپاشی نکنید.
- رطوبت محیطی رو بیش از اندازه بالا نبرید، بخصوص در مواقعی که تهویه مناسبی ندارید.
- آبیاریتون رو به صبح یا غروب موکول کنید.
12- چروک شدن برگ های سانسوریا

چروک شدن برگ های سانسوریا دلایل متفاوتی دارد مانند آبیاری غلط، نور زیاد و کوددهی بیش از حد که در ادامه همه موارد را باهم بررسی میکنیم. در اغلب موارد چروک شدن برگ های سانسوریا برمیگردد به تابش نور مستقیم آفتاب یا گرمای بیش از اندازه محیط، اما در مواقعی تشنگی، پوسیدگی ریشه و شوری خاک هم میتواند از دلایل این اتفاق باشد.
12.1- تاثیر تنش آبیاری در چروک شدن برگ های سانسوریا

یکی دیگر از علائم نبود آب چروک شدن برگ های سانسوریا است که با آبیاری کم و یا آبیاری بیش از حد به وجود میآید.
- اگر به سانسوریا کم آب بدهید آبی در خاک وجود ندارد که ریشه آن را به برگ برساند و درنتیجه برگ آب خود را از دست میدهد پس این عامل میتواند علت چروک شدن سانسوریا باشد.
- اگر به سانسوریا بیش از حد آب بدهید ریشهها میپوسند و دیگر ریشهای وجود ندارد که آب را به برگ ها برساند پس برگها آب خود را از دست داده و چروک میشوند.
- اگر از خاکی استفاده کنید که مدت زمان زیادی آب را درون خود نگهدارد و زهکش خاک کم باشد باعث از بین رفتن ریشه و درنهایت چروک شدن برگ های سانسوریا میشود.
- اگر آبیاری درست باشد و خاک مناسب باشد ولی سوراخ ته گلدان کم باشد و آب خارج نشود در هر بار آبیاری مقدار زیادی آب در گلدان میماند و باعث پوسیدگی ریشه و چروک شدن برگ های سانسوریا میشود.
بیشترین مشکل گیاهان ریزوم دار مثل سانسوریا و زاموفیلیا به علت قارچی شدن ریزوم به وجود میآید. زمانی گیاه قارچی میشود که:
- آبیاری زیاد باشد.
- رطوبت بالا باشد.
- دمای نامناسب باشد.
- تهویه نامناسب باشد.
- نور کم باشد.
- زهکش خاک و گلدان کم باشد.
- گلدان نامناسب باشد.
برای درمان اگر آبیاری کم بوده آبیاری را تنظیم کنید و از تشت آب نیز میتوانید کمک بگیرید. ولی اگر آبیاری زیاد یا خاک نامناسب باعث این مشکل شده در انتهای مقاله آموزش درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا را دادیم که میتوانید از آن استفاده کنید. دمای محیط رو دائما کنترل کنید و از خاک با زهکش مناسب و شوری پایین استفاده کنید. گلدان مناسب برای گیاهتون در نظر بگیرید و آبیاری رو منظم و درست انجام بدید.
12.2- کوددهی بیش از حد علت چروک شدن سانسوریا است

کوددهی باعث رشد و شادابی گیاهان میشود ولی اگر در مصرف کود بیش از حد زیاده روی کنید ممکن است علت چروک شدن سانسوریا باشد.
برای درمان از کود مناسب با برنامه زمانی درست استفاده کنید که گیاه نه بیش از حد یک یا چند عنصر را دراختیار داشته باشد و نه کمبود مواد مغذی باعث بیماری آن شود. برای استفاده از برنامه زمان بندی مناسب با تمام گلهای آپارتمانی فایل زمان بندی ما را رایگان دانلود کنید.
12.3- نور و دمای زیاد آیا باعث چروک شدن برگ های سانسوریا می شود؟

اگر نوری که به سانسوریا میتابد بیش از حد گرم و مستقیم باشد باعث میشود آب داخل برگ ها از بین رفته و خاک زودتر خشک شود پس در نهایت باعث چروک شدن برگ های سانسوریا میشود.
برای درمان گیاه را در محیط با نور متوسط و غیر مستقیم در دمای بین 15 تا 23 درجه نگهدارید و اگه شدت نوری که به گیاه می تابد زیاد است، حتما از شید، پرده توری و … بین نور و گیاه استفاده کنید.
مشکلات سانسوریا روی ریشه

1- ریشههای پوسیده، بد بو، قهوهای و لزج

ریشههای بدبو قهوهای و لزج حاصل پوسیدگی ریشه سانسوریا هستنند که باعث بروز مشکلات مختلفی از جمله زرد، قهوه ای و سیاه شدن سانسوریا و… میشود. پوسیدگی ریشه به دلایل زیر ایجاد میشود:
- آبیاری بیش از حد
- خاک با زهکشی نامناسب
- سوراخهای کم در زیرگلدان
- گلدان با سایز نامناسب
- شوری و زهکش نامناسب خاک
- بیماریهای ریشهای مثل قارچ
- در مواقعی که عناصری مثل مس و گوگرد به درستی به گیاه نمیرسد، احتمال بروز این اتفاق در گیاه افزایش پیدا میکند. پس حتما از کودهایی استفاده کنید که این عناصر را بدرستی به گیاه برساند.
در کنترل و پیشگیری از بروز این بیماری، عوامل محیطی بسیار تاثیرگذار هستند، برای گیاه تهویه دائمی ایجاد کنید و در عین حال اجازه ندهید محیط نوسان دمای زیادی داشته باشد، از گلدان با سایز مناسب استفاده کنید و تا جا ی امکان نور با کیفیت و دراز مدت فراهم کنید.
درمان پوسیدگی ریشه سانسوریا

برای درمان پوسیدگی سانسوریا مراحل زیر رو انجام بدید:
- ریشه گیاه را گلدان درآورده ریشههای آسیب دیده، قسمتهای له شده و پوسیده گیاه رو را جدا کنید.
- بقیه ریشههای سالم را قارچ کشی کنید.
- بعد از ضدعفونی کردن دوباره داخل یک گلدان بسیار کوچک مناسب با سایز ریشههای گیاه و سوراخهای زهکش متعدد با خاک مناسب که زهکش بالا و شوری پایینی داشته باشه و عاری از آلودگی باشد بکارید.
- از یک قارچکش مناسب نظیر مانکوزب یا کاربندازیم تا ۳ مرتبه در نوبت آبیاری استفاده کنید، از آبیاری زیاد بپرهیزید.
- برای رشد سریع تر ریشه ها، می تونید از ریشه زا بعد از پایان دورهی قارچکشی استفاده کنید.
مشکل توقف رشد سانسوریا

- توقف رشد میتواند از شوکی باشد که در اثر جابجایی، تعو یض خاک غیر اصولی، نوسان دما و … ایجاد شده، بطور کلی تنش های محیطی میتواند باعث توقف رشد گیاه شود.
- گاهی ممکن است این اتفاق بخاطر نور بیکیفیت و یا کوتاه مدت هم باشد.
- در اغلب موارد شوری بالای خاک دلیل توقف رشد گیاه است.
برای جلوگیری از ایجاد این مشکل: 1- از خاک حرفه ای برای گیاهان استفاده کنید،2- آبیاری را اصولی انجام بدید، 3- از کوددهی قافل نشوید، 4- نور غیر مستقیم با فاصلهی 1.5-2 متری پنجره فراهم کنید.
1- عدم پاجوش دهی سانسوریا

قبل از بررسی مشکلات احتمالی سانسوریا که باعث توقف رشد گیاه شده است باید به خاطر داشته باشید که سانسوریا رشد سریعی ندارد و و رشد آن بسیار کند است و تا زمانی که گیاه ریشه پرنکند پاجوش جدید نمیدهد و همین طور نور، گلدان و خاک در پاجوشدهی گیاه تاثیر مستقیم دارد ولی اگر مدت طولانی سانسوریا رشد نکرده موارد زیر را بررسی کنید تا متوجه علت توقف رشد سانسوریا بشوید.
1- گلدان اشتباه

یکی از دلایل توفق رشد سانسوریا انتخاب گلدان اشتباه است.
گلدان بزرگ : تا وقتی که گیاه سانسوریا نتواند ریشه خود را در گلدان پر کند نمیتواند رشد کند پس اگر گلدان گیاه بزرگ باشد ریشهها پر نمیشوند از طرفی ریشه نمیتواند خاک گلدان را خشک کند و باعث پوسیدگی ریشه میشود و در نهایت علاوه بر این که رشد متوقف میشود گیاه دچار بیماری نیز میشود.
گلدان کوچک: اگر گلدان سانس نسبت به ریشه خیلی کوچک باشد باعث میشود منابع غذایی محدود شود و ریشه نتواند رشد کند که بازهم در این حالت رشد سانسوریا متوقف میشود.

پس گلدان مناسب با سایز ریشه انتخاب کنید.
2- نور ضعیف

با اینکه در بازار سانسوریا را به عنوان گیاه کم نور به فروش میرسانند باید در نظر داشته باشید یکی از واجبات رشد گیاهان نور است. همانطور که گفته شد سانسوریا به نور غیر مستقیم و ملایم نیاز دارد و اگر نور خیلی کم شود سوخت و ساز گیاه متوقف میشود در واقع گیاه سانسوریا بدون نور فقط زنده میماند و نمیتواند رشد کند.
3- آبیاری

اگر به گیاه به طور نامنظم آب داده شود مثلاً گاهی زود و گاهی دیر این آبیاری انجام شود در واقع به گیاه شوک وارد میشود مانند کسی که در یک وعده غذایی پرخوری میکند و چند وعده، غذایی دریافت نمیکند و در نهایت باعث توقف رشد میشود و به یاد داشته باشید هرچقدر به گیاه آب بیشتری بدهید بیشتر رشد نمیکند بلکه باعث بروز بیماری میشود.
4- کمبود مواد مغذی

گیاهان آپارتمانی برای رشد نیاز به 16 عنصر دارند که 3 تا از این عناصر را از آب و هوا به صورت طبیعی دریافت میکنند و اگر گیاه مواد غذایی کافی نداشته باشد سوخت لازم برای رشد در اختیار ندارد که باعث توقف رشد میشود.
اگر نمیدانید چه زمانی چه کودی به گیاه بدهید برنامه کوددهی ما را دانلود کنید و به راحتی کوددهی را انجام دهید و یا از کود کامل اکسیرگل که تمام مواد غذایی را با نسبت درست و یکجا در اختیار گیاه قرار میدهد استفاده کنید.
5- بیماری و آفات

زمانی که یک گیاه درگیر بیماری و یا آفت شود فشار زیادی را متحمل میشود که باعث توقف رشد گیاه سانسوریا میشود. همانطور که تا اینجا اشاره کردیم اکثر بیماری های سانسوریا به علت آبیاری زیاد ایجاد میشود و بیشترین آفتی که سانسوریا را درگیر میکند شپشک آردآلود و کنه تارعنکبوتی است.
آفات علاوه بر این که شیره گیاه را میمکند باعث ضعیف شدن گیاه و در نهایت توفق رشد سانسوریا میشوند. در صورت مشاهده هر گونه آفت و بیماری کارهای زیر را انجام دهید:
- اگر گیاه درگیر آفت شده حتما از بقیه گیاهان فاصله دهید تا بقیه درگیر آفت نشوند.
- نوع آفت و یا بیماری را تشخیص دهید.
- از سم مخصوص برای درمان استفاده کنید.
- در طول درمان از کوددهی خودداری کنید.
- بعد از درمان گیاه را به محیط قبلی خود برگردانید
اگر نمیدانید سانسوریای شما درگیر چه آفت یا بیماری شده است عکس گیاه خود را برای ما ارسال کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند و شما را تا بهبود گیاهتان راهنمای کنند.
6- خاک قدیمی

گیاهان آپارتمانی بعد از یک سال نیاز به تعویض خاک دارند و اگر خاک گیاه قدیمی شود دیگر نمیتواند بستر مناسبی را برای رشد گیاه فراهم کند در نتیجه گیاه نمیتواند رشد کند و همینطور اگر خاک مناسبی برای گیاه استفاده نکنید و زهکشی پایینی داشته باشد آب در درون گلدان مدت بیشتری میماند و ریشهها به مرور میپوسند. گلدان گیاه رو نزدیک به سایز ریشه گیاه انتخاب کنید و از خاکی مانند اکسیرگل استفاده کنید که شوری پایینی داشته باشه.
7- سازگاری با محیط

سانسوریا و هر گیاه دیگری در محیط گلخانه پرورش پیدا میکنند و زمانی که وارد منزل میشوند شرایط محیطی آن ها تغییر میکند و رشد آن ها برای مدتی متوفق میشود. اگر سانسوریا به تازگی خریداری کردهاید و رشد نمیکند تا 2 ماه منتظر بمانید ولی اگر مدت زمان توقف رشد بیشتر از 2 ماه است حتما عوامل دیگر را بررسی کنید.
اگر دما ناگهان به شدت کاهش پیداکند و یا بسیار گرم شود گیاه شوک دمایی میشود و باعث توقف رشد سانسوریا میشود. برای درمان این مشکل از آمینو اسید و یا ضد شوک استفاده کنید.
2- پاجوش ضعیف گل سانسوریا
اینکه پاجوش های گیاه ضعیف هستند بر میگردد به شرایط محیطی گیاه، قطعا عوامل محیطی از جمله نور و
رطوبت، در قوی رشد کردن گیاه بسیار تاثیر گذار هستند، علاوه بر شرایط محیطی، باید عناصر غذایی به درستی به گیاه برسد، عناصری مثل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و … در رشد پاجوشها و تنه جوشها بسیار موثرند، پس حتما برای گیاهان از یک خاک حرفه ا ی استفاده کنید تا عناصر به راحتی جذب گیاه بشوند و همچنین کوددهی مداوم با اکسیرگل داشته باشید تا کمتر شاهد چنین اتفاقی باشیم.
برای پیشگیری از بروز مشکلات در سانسوریا آبیاری را تنظیم کنید.
همانطور که تا اینجا متوجه شدید آبیاری غلط باعث بروز مشکلات زیادی در سانسوریا میشود، پس برای جلوگیری از این مشکلات حتما آبیاری را به موقع انجام دهید.
و برای تقویت سانسوریا از کود ارگانیک اکسیرگل که تمام نیاز گیاه رو فراهم میکنه استفاده کنید و خاک با کیفیت اکسیرگل رو فراموش نکنید. لینک خریدش رو این پایین قرار دادم
اگر تو منزل کودهای مختلف دارید و نمیدونید کدوم کود رو چه زمانی به کدوم گیاه بدید و نمیخواهید هزینه جدید برای گلهاتون داشته باشید حتما برنامه زمانبندی کوددهی مارو رایگان دانلود کنید و از اون برای کوددهی استفاده کنید.
در این مقاله سعی کردیم تمام مشکلات سانسوریا را بررسی کنیم و راه حل درمان آن را بیان کنیم. نظر شما چیست؟ آیا چیزی از قلم افتاده؟
علت توقف رشد سانسوریا چیست؟
توقف رشد میتواند از شوکی باشد که در اثر جابجایی، تعو یض خاک غیر اصولی، نوسان دما و … ایجاد شده، بطور کلی تنش های محیطی میتواند باعث توقف رشد گیاه شود.
گاهی ممکن است این اتفاق بخاطر نور بیکیفیت و یا کوتاه مدت هم باشد.
در اغلب موارد شوری بالای خاک دلیل توقف رشد گیاه است.
ریشه های پوسیده ی سانسوریا را چطور درمان کنیم؟
1- ریشه گیاه را گلدان درآورده ریشههای آسیب دیده، قسمتهای له شده و پوسیده گیاه رو را جدا کنید.
2- بقیه ریشههای سالم را قارچ کشی کنید.
3- بعد از ضدعفونی کردن دوباره داخل یک گلدان بسیار کوچک مناسب با سایز ریشههای گیاه و سوراخهای زهکش متعدد با خاک مناسب که زهکش بالا و شوری پایینی داشته باشه و عاری از آلودگی باشد بکارید.
4- از یک قارچکش مناسب نظیر مانکوزب یا کاربندازیم تا ۳ مرتبه در نوبت آبیاری استفاده کنید، از آبیاری زیاد بپرهیزید.
5- برای رشد سریع تر ریشه ها، می تونید از ریشه زا بعد از پایان دورهی قارچکشی استفاده کنید.
اگر سانسوریا درگیر آفت شد چه کنیم؟
اگر گیاه درگیر آفت شده حتما از بقیه گیاهان فاصله دهید تا بقیه گل ها درگیر آفت نشوند.
نوع آفت و یا بیماری را تشخیص دهید.
از سم مخصوص برای درمان استفاده کنید.
در طول درمان از کوددهی خودداری کنید.
بعد از درمان گیاه را به محیط قبلی خود برگردانید